Jump to content
  • Announcements

    • Tara Admin

      Vítame vás   07/25/2017

      Vítame vás na vynovenom blogu Tara.
  • 0
Sign in to follow this  
Tara Admin

Aký je rozdiel medzi ružovou a diamantovou himalájskou soľou?

Question

2 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Odpoveď:

O himalájskej soli si môžete na internete prečítať množstvo článkov, niektoré z nich pripisujú himalájskej soli priam zázračné účinky. V skutočnosti sa kvalita himalájskej soli príliš nelíši od klasickej morskej soli alebo soli, ktorá sa ťaží v baniach po celom svete, ale bez ohľadu na fakty všeobecne platí, že zo všetkých solí je himalájska najlepšia - čo je z dlhodobého hľadiska pre zdravie dôležité, keď si uvedomíme, že soľ jeme dlhé roky.

Plusom himalájskej soli je, že sa nespracúva chemicky, obsahuje vyšší podiel sodíka a najmä jódu (ktorý sa do solí vyťažených z baní dodáva umelo), obsahuje množstvo stopových prvkov, viac ako bežné soli, neobsahuje prakticky žiadne znečistenia a od klasickej kuchynskej soli sa odlišuje najmä tým, že bežná soľ je fakticky čistý chlorid sodný, čo nie je pre ľudský organizmus práve ideálna voľba. Práve vďaka zloženiu je himalájska soľ pre ľudský organizmus viac prijateľná ako iné soli.

Všeobecne platí, že ružová himalájska soľ je už pomerne kvalitná, ale diamantová himalájska soľ je spracovaná dôslednejšie a je čistejšia - jej kvalita by sa dala hodnotiť slovom "exkluzívna". Ružová himalájska soľ zároveň obsahuje viac železa - ktoré spôsobuje jej ružovkasté zafarbenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

V polovici januára 2018 nemecké média publikovali výsledky prieskumu, ktorý odhalil, že morská soľ obsahuje veľké množstvo mikročastíc z plastov:

Vložiť citát

Dôvodom výskytu plastov v soli je obrovské znečistenie oceánov, organizácie na ochranu životného prostredia hovoria o šiestich až ôsmich miliónoch ton plastu ročne, ktoré končia v oceánoch.

Doktorka Barbara Scholz-Böttcherová z Inštitútu pre chémiu a biológiu mora Univerzity v Oldenburgu k tomu povedala: „Čiastočky plastov v soli sú dôsledkom dlhoročného ľahkovážneho zbavovania sa plastového odpadu. Tento vývoj nastavil spoločnosti zrkadlo. Teraz máme plastový odpad v produkte, ktorý sa nachádza na našom kuchynskom stole.“ Čo z toho vyplýva? Že ospevovaná morská soľ vôbec nemusí byť lepšia a už vôbec nie kvalitnejšia ako bežná soľ zo supermarketov, ktorá sa získava ťažbou v soľných baniach.

Z uvedených informácií vyplýva, že pokým sa nevyrieši ekologická situácia oceánov a morí v ohľade znečistenia plastami (čo je v dohľadnej dobe nemožné), konzumáciu morskej soli môžeme označiť za rizikovú. Spotrebitelia by sa preto mali rozhodovať medzi klasickou soľou zo soľných baní alebo himalájskou, ktorá obsahuje viac stopových prvkov, ktoré netreba dodatočne pridávať.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.